miercuri, 19 iulie 2017

Sfântul Efrem cel Nou, un prieten grabnic ajutător



            Am aflat despre Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou în urmă cu mai multă vreme, când am primit de la duhovnicul meu cartea cu viața, paraclisele și acatistele Sfântului. Eram într-o perioadă în care mă rezumam doar la canonul meu zilnic de rugăciune și nu am dat prea mare importanță cărții primite. În noiembrie 2016 am primit cadou o altă carte: „Sfântul Mare Mucenic și Cuvios Efrem cel Nou - Mărturii ale minunilor săvârșite în zilele noastre” (publicată la Editura Sofia), căreia iarăși nu i-am dat imediat importanță. Totuși o țineam mereu așezată deasupra altor cărți duhovnicești, așa, ca să îmi amintească despre Marele Mucenic. Era poate un semn că voi avea nevoie de ajutor. Și, la scurt timp am început să am probleme serioase de sănătate: o infecție puternică în corp, care pornea de la aparatul urinar.

Am început să mă rog Sfântului Efrem cel Nou la scurt timp după ce m-am confruntat cu o problemă de sănătate
           
Eram în săptămâna dinaintea Nașterii Domnului 2016 când a trebuit să încep un tratament cu antibiotice. Atunci privirea mi-a căzut pe icoana cu chipul blând al Sfântului Efrem de pe coperta cărții. Am deschis-o și am început să o citesc cu atenție și să mă rog Sfântului să mă ajute să trec cu bine sărbătorile.

În general pot spune că nu am vise aproape deloc dar, într-o noapte, am visat că moaștele întregi ale unui sfânt călugăr care erau puse într-o raclă au început să vorbească zicând: „Mai întoarceți-mă și spre Răsărit, că mult am stat cu fața în Sus”.

Simptomele bolii s-au accentuat

După Crăciun și primul tratament cu antibiotice, simptomele bolii au reapărut. De data aceasta și mai virulent. La un nou control medical am descoperit că, de fapt, problemele mele erau cauzate de glanda prostatei care era mărită. Simptomele bolii de prostată le-am avut cu multe luni în urmă, dar pe atunci nu știam despre ce este vorba și nici nu îmi dădeam seama de implicațiile acestora. Acum eram deja pe un lung program cu antibiotice.
           
Citeam zilnic paraclisul și acatistul Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou și, în disperarea mea, am făgăduit Sfântului că de mă voi face bine, voi citi zilnic atât paraclisul, cât și acatistul său. Înainte de Crăciun îmi făcusem programare la un ecograf specializat, dar din cauza multor solicitări, am găsit un loc liber abia la sfârșitul lunii martie 2017.

Sfântul Efrem cel Nou mi-a venit grabnic în ajutor

În ianuarie 2017, chiar înainte de a ieși pe ușă pentru a merge la control la medicul de familie, am primit un telefon de la spital legat de programarea pentru ecografie; cineva renunțase la ecograf și aveau locuri libere pentru a doua zi, atât dimineața, cât și după-amiaza. Era de fapt prima minune pe care Sfântul Efrem cel Nou, grabnicul ascultător și ajutător mi-o făcea. Între timp, eu am continuat să citesc din cartea cu mărturiile minunilor făcute de Sfântul în viețile oamenilor și mă rușinam în sinea mea de puțina mea credință.

Un pomelnic trimis fără nume a primit răspuns din Grecia

Cu binecuvântarea părintelui meu duhovnic, la sfârșitul lunii ianuarie am trimis un pomelnic la Nea Makri, la Mănăstirea Sfântului Efrem cel Nou, cerând maicilor din mănăstire să se roage pentru mine. Poate de emoție sau poate din cauza oboselii de la serviciu din ziua respectivă, am uitat să îmi trec numele pe pomelnic și mi-am dat seama de aceasta abia la câteva ore după ce am trimis scrisoarea.

Gândindu-mă la cele întâmplate, m-am lăsat în voia Domnului care, așa cum zice Sfântul Ioan Gură de Aur în predica din noaptea Învierii,  „și faptele le primește, și gândul în sine ia seama”. Ajutorul Sfântului nu s-a lăsat așteptat și la mai puțin de trei săptămâni am primit prin poștă un mesaj de încurajare din partea maicilor de la Nea Makri, bucățele de vată îmbibate cu ulei de la candela Sfântului, o iconiță și o icoană a Sfântului Mare Mucenic Efrem. Nu pot să redau bucuria primirii plicului cu aceste binecuvântări. Icoana o purtam cu mine în casă, în fiecare cameră în care intram. Noaptea o țineam pe pat, lângă cap, și așa adormeam cuprins de multă liniște și un simțământ de prezență și ajutor din partea Sfântului Efrem.

O dorință îndeplinită

O întâmplare mai recentă mi-a întărit pe deplin credința în grabnicul ajutor al Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou. Citisem pe internet că papucul Sfântului Efrem se află la Biserica Studenților de pe Strada Hașdeu din Cluj și că acolo vin mulți oameni din toata țara să aducă cereri și mulțumiri Sfântului. Eu sunt stabilit cu familia de mulți ani în Irlanda iar în țară merg doar vara pentru a-mi revedea rudele din Oltenia.

Aveam în minte să-l rog pe părintele meu duhovnic (care vara merge la Cluj) să se închine la papucul Sfântului Efrem și să mă pomenească și pe mine. Dar Dumnezeu, prin Sfântul Lui avea alte planuri: dacă eu nu am putut să ajung la papucul său, Sfântul a trimis papucelul tocmai la mine în Irlanda, în celălalt colț al Europei. Iată cum! Într-o zi am primit un telefon de la o bună credincioasă din parohia noastră care mi-a spus că este în drum spre aeroport cu destinația Grecia, mănăstirea din Nea Makri. M-a întrebat ce aș dori să îmi aducă de la mănăstirea Sfântului. Ea nu știa că eu mă rugam Sfântului Efrem cel Nou și nici că am trimis chiar un pomelnic în Grecia. I-am răspuns îndată că îmi doresc ulei de la candela Sfântului. La scurt timp după aceasta am primit ulei de la candela Sfântului Efrem cel Nou, a Sfântului Nectarie din Eghina, precum și a altor sfinți din Grecia. Mai mult decât atât, am primit o casetuță sub forma Sfintei Evanghelii în care se afla o bucățică de pânză din papucul Sfântului Efrem cel Nou. Pentru mine acestea au valoare de sfinte moaște pe care le păstrez la loc de mare cinste în casă.

Rugăciunile m-au ajutat să mă simt din ce în ce mai bine

Încă nu m-am vindecat complet dar sănătatea mea s-a îmbunătățit considerabil. Simt ajutorul Sfântului Efrem cel Nou în multe momente: fiecare chemare a numelui Său prin rugăciunea scurtă îmi aduce liniște și o pace binecuvântată se așterne peste problemele ce apar chiar și din rutina activităților de peste zi.

Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou m-a ajutat să termin un curs de perfecționare la serviciu pe care l-am început în ianuarie 2017 când eram foarte afectat de problemele de sănătate; mai am doar de finalizat proiectul final. Timp de două luni, în toamna anului trecut am căutat un stagiu de lucru într-o țară din nordul Europei și nu am reușit să obțin nimic, însă în săptămâna dinaintea Nașterii Domnului când începusem să mă rog Sfântului Efrem cel Nou pentru sănătate, am primit și o veste în care eram acceptat pentru un stagiu în iunie 2017, în condiții mult mai bune decât speram eu. Am pus această veste tot pe seama ajutorului Sfântului Efrem cel Nou.

De curând am trimis o nouă scrisoare maicilor de la Nea Makri mulțumindu-le pentru răspuns și ajutor și cerând încă o icoană asemănătoare celei pe care o primisem prima dată, pentru a o aduce în țară părinților mei care s-au rugat și se roagă pentru mine în tot acest timp. Am primit icoana și mesajul maicilor cu o zi înaintea Sâmbetei lui Lazăr, cel înviat din morți de către Domnul nostru Iisus Hristos.

Uleiul de la candela Sfântului Efrem, balsam pentru cei aflați în suferință

Cu binecuvântarea părintelui meu duhovnic, vă relatez și o altă întâmplare legată de o doamnă bolnavă de leucemie care urmează un tratament la un spital din Irlanda. Într-una din zile, doamna era internată la spital și avea dureri mari. Părintele duhovnic i-a adus ulei de la candela Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou pentru a-i ușura suferința. A doua zi, doamna respectivă i-a mărturisit părintelui nostru că durerile au dispărut complet, de parcă i-ar fi fost „luate cu mâna”.

Mulțumesc Domnului nostru Iisus Hristos, Preacuratei Sale Maici și Sfântului Efrem cel Nou pentru iubirea pe care o arată neamului omenesc prin grabnicul ajutor pe care îl dau fiecărui suflet aflat în suferință.

Un credincios român din Irlanda, Săptămâna Patimilor Domnului
(aprilie 2017)

Un comentariu:

  1. Multumesc sfantului Efrem cel nou si Maica Domnului, pentru ajutorul dat fiicei mele pentru gasirea si primirea locuintei. Daniela

    RăspundețiȘtergere